net-tool for connecting spaces of research and knowledge production
Log in

sobre Academy Commons

Què és?

Academy Commons és una eina per a interconnectar i potenciar les nostres activitats acadèmiques i d’investigació, sorgida de la presa de consciència respecte a les transformacions, debats i conflictes que estan tenint lloc en l’educació avançada.

Davant aquestes transformacions que s’estan portant a terme a nivell global, como el procés Bolònia a la UE, la intenció és proveir-nos d’instruments que ens ajudin a redirigir les seves lògiques comprometent-nos amb possibilitats d’accés,  intercanvi i mobilitat, així com amb formes d’obertura a la societat altre que el ‘partnership’ empresarial.

La base del projecte és oferir una eina per explorar la noció de procomú (commons), aquí aplicada no a continguts sinó a les nostres activitats acadèmiques i d’investigació, ja sigui dins o fora del marc acadèmic oficial.

Les activitats anunciades en aquesta plataforma permeten accés lliure a investigadors/es, tant si aquestes tenen lloc en espais independents o autònoms, en institucions públiques, o en universitats oficials. Quan les activitats es realitzen en aquestes últimes, l’accés Academy Commons pren la seva base i marc legal utilitzant (i expandint i polititzant) l’estatus de la tradicional figura de l‘”oient”.

L’eina AC_

ac_ consisteix en una base de dades d’activitats d’investigació penjades pel investigador/professor/conferenciant/etc. que organitza o ofereix una classe, conferència, debat, curs, taller, etc., i un buscador per ser utilitzat pels investigadors/estudiants que desitgen assistir a aquestes activitats, probablement fora del currículum d’acreditacions oficials.

El buscador permet cercar activitats relacionades a determinats interessos. L’investigador que cerca una activitat pot refinar la seva recerca seleccionant criteris com ciutat, data, àrea de coneixement o el nom del professor/ investigador que imparteix l’activitat.

ac_ ha sigut concebut per ‘empoderar’ les nostres activitats educatives i d’investigació, i a nosaltres mateixos, fent referència a la noció del comú (commons) en el sentit d’una terra de conreu –aquí espais de coneixement- gestionat i compartit pels seus usuaris.

Com i per a qui

-Has intentat alguna vegada assistir a algun curs acadèmic al que no estaves matriculat sense saber si podies fer-ho o com fer-ho?

-Has obert la teva classe a altres investigadors interessats en els teus continguts, més enllà dels matriculats en la teva institució?

Academy Commons és una eina tant per a professors-investigadors que anuncien una activitat que portaran a terme (un curs, una conferència, una classe, un taller, seminari en un màster, etc.), como per a estudiants-investigadors que desitgen assistir a aquestes activitats. Conscients de la multiplicitat de formes que abracen aquests dos rols, i de la importància mateixa del llenguatge, ens referim als professores o conferenciants com a ‘investigadores amfitrions’ (host researchers) i als estudiants o oients com a ‘investigadores visitants’ (visitor researchers).

Host researcher: com a investigador amfitrió pots anunciar la teva activitat acadèmica sigui on sigui que tingui lloc, omplint el formulari que trobaràs a add your activity (afegeix la teva activitat), i aquesta passarà automàticament a estar disponible pel buscador i apareixerà en el calendari de la web. En aquest procés se’t demanarà que introdueixis / creïs un password d’un compte personal que et permetrà posteriors actualitzacions o correccions de la informació anunciada (per exemple canvi de dates o de lloc, etc.).

L’ús de la plataforma ac_ no està restringit a cap àmbit geogràfic ni cap àrea de coneixement. Tampoc està limitat a activitats de universitats oficials;  pots publicar la teva activitat tant si té lloc en institucions oficials o espais independents. Pots també incloure requeriments pels investigadors que desitgin assistir, como aquells relacionats a lògiques limitacions d’espai o a la bibliografia de treball. Les úniques condicions per a l’ús de la plataforma son que té que ser una activitat d’investigació, i que l’accés que facilitis als ‘investigadores visitants’ sigui gratuït.

Visitor researcher: es considera ‘investigadors visitants’ aquells que assisteixen a una activitat usant la plataforma ac_ para buscar entre las activitats publicades en seva base de dades. Si l’activitat es porta a terme en el marc d’un curso o seminari del sistema acadèmic oficial, probablement el teu accés estigui legalment recolzat en la tradicional figura del ‘oient. L’única condició respecte a l’ús d’aquesta plataforma és seguir qualsevol requeriment que sigui especificat pel professor-‘investigador amfitrió’.

Tingues en compte que la teva assistència sovint estarà fora del funcionament oficial, i per tant no vindrà acompanyada de diplomes o certificats a no ser per posteriors acords que puguis fer amb l’investigador amfitrió personalment.

Qui

La plataforma Academy Commons ha estat creada per investigadors establerts a Barcelona, i està registrada como una associació sense ànim de lucre (Associació Cultural Academy Commons). Tot i haver sorgit a Barcelona, la iniciativa està concebuda como una eina de caràcter local-global, per ser usada i alimentada per una comunitat oberta i aliena a fronteres geogràfiques o culturals.

AC_ és un projecte creat de manera completament independent. Conscients de la importància de la transparència en qüestions econòmiques en una plataforma que implica també el treball i el compromís dels seus usuaris, considerem important fer explícits els principis bàsics de la filosofia econòmica del projecte:

– Cap mena de publicitat comercial serà allotjada en esta plataforma.

– Cap mena de pagament serà demanat per ‘postejar’ les activitats o per accedir a elles.

– Cap mena d’explotació econòmica de la informació continguda en la plataforma serà acceptada.

– No s’exclou la possibilitat (més aviat, seria benvinguda) de rebre ajuts individuals o institucionals pel millorament del lloc-web o per promocionar/organitzar debats i reflexions relacionats amb les qüestions i conflictes que articulen el projecte.

– Donat que estem registrats com associació, usuaris i amics del projecte son benvinguts a associar-se lliurement (y gratuïtament) a la mateixa. Ajut per colaborar en el projecte serà igualment ben rebut, per exemple per traduir la informació bàsica d’aquesta pàgina web a idiomes de noves comunitats d’usuaris.

Equip ac_

Octavi Comeron, Nicolas Maleve, Anja Steidinger

contacte: info@academycommons.net

——————————————————————————————————————————

continua llegint sobre possibles dubtes a ac_ FAQ o sobre el CONTEXT del projecte

———————————————————————————————————————–

legal disclaimer

————————————————————————